KALP YETMEZLİĞİ
Kalp Yetmezliği Nedir? Kalp Yetersizliği Belirtileri Nelerdir?
Kalp, her attığında bir kasılıp bir gevşeyerek vücuda kan pompalayan bir organ, hatta bir kastır. Kalp yetersizliği, kalp yetmezliği durumunda kalp olması gereken şekilde görevini yerine getiremeyecek kadar güçsüz düşer. Bu da kalbin yeterince güçlü bir şekilde kasılamadığı ve olması gerektiği kadar kan ile dolmaması ve vücuda daha az kan pompalaması anlamına gelir.
Bir kişiye kalp yetmezliği tanısı konması, kalbin artık işlevini yerine getirmeyeceği demek değildir; bu durum kalbin zayıf düştüğü ve buna bağlı olarak da vücudun hücrelerine oksijeni ve zengin kanı yeterli seviyede pompalamadığı anlamına gelir.
Nefes darlığı, yorgunluk, kalp yetmezliğinin en çok rastlanan semptomlarıdır. Günlük aktiviteler olarak nitelendirebileceğimiz yürümek, merdiven çıkmak, birkaç poşet taşımak bile kalp yetersizliği olan insanlarda zor hale gelebilir.
Kalp yetmezliği belirtileri bunun dışında ayakların şişmesi, nefes alıp vermede zorluk, düz yastıkta yatamama, daha da ilerlediyse kalp yetmezliği yani sağ kalp yetmezliği de söz konusu ise bacaklarda ve bel bölgesinde şişme olarak da kendini gösterebilir.
Kalp Yetmezliği Tedavisi Hangi Durumlarda Vardır?
Kalp yetmezliği hastalığında en kritik durumlar hastalarda kalp damar tıkanıklığı, kalp kapakçık rahatsızlığı, yüksek tansiyon ve kalp krizi olduğu durumlardır. Eğer kalp krizine sebebiyle ölü doku oluştuysa bu geri dönüşü olan bir şey değildir fakat kalp krizine yol açmayacak şekilde damarda darlıklar varsa bu tıkanıklıklar açılıp kalp yetmezliği tedavisi gerçekleştirilebilir.
Kalp yetmezliği tanısı hastalarda herhangi bir şikayet yoksa da check up esnasında yapılan akciğer filmi, EKG (Elektrokardiyografi) veya kalp ultrasonu(Ekokardiyografi) çekiminde kalbin gücü ölçülerek kasılma gücü zayıfsa da ortaya çıkabilir.
Diğer Kalp ve Damar Hastalıkları
Prof. Dr. Mustafa Özcan kalp ve damar hastalıklarından (Kardiyoloji) aşağıdaki tüm konularda hastalarının tedavisi için hizmet vermektedir.
-
Kalp yetmezliği
-
Kalp krizi
-
Kalp enfarktüsü
-
Kalp ritmi bozuklukları (Aritmi)
-
Doğuştan kalp hastalıkları
-
Metabolik Sendrom
-
Kalp kapak hastalıkları
-
Damar sertliği (Ateroskleroz)